top of page
Cariera extinsa ilegal Valea Verde | Sohodol

Dezastrul ecologic din satul Valea Verde, comuna Sohodol, jud.Alba constă în decopertări și derocări ilegale pe suprafața de cca 40,000mp, inclusiv prin detonări cu explozibil, în cariera de piatră aparținând SC MARMURA  APUSENI SRL.

Agenția pentru Protecția Mediului Alba a respins recent emiterea acordului de mediu pentru extinderea deja realizată a carierei. Decizia de respingere a emiterii acordului de mediu pentru extinderea exploatării de piatră aparținând SC MARMURA APUSENI SRL a fost publicată pe site-ul Agenției pentru Protecția Mediului Alba la data de 12.09.2022 și poate fi contestată.

Să vă povestim pe scurt despre ce este vorba. În anul 2014 un fiu al satului, care a plecat și a devenit un important om de afaceri în Zalău, Cluj și prin toată țara, printre altele fondator al uneia dintre cele mai puternice bănci actuale din România, a decis să scoată bani din dinamitarea, la propriu, a muntelui de piatră pe care se află satul său natal cu nume emblematic “Valea Verde”. Un sat cu un patrimoniu natural extrem de bogat: faună și floră diversă cu specii de plante și animale dintre care unele protejate prin lege, fenomene carstice descoperite/nedescoperite încă necartografiate etc.) și cu un patrimoniu cultural încă autentic pentru satele de munte din Apuseni.

Sat natal = locul unde un om de afaceri deja realizat se presupune că ar fi trebuit să vină nu ca să producă și mai mulți bani ci pentru reculegere și pentru a se încărca din pacea și energia satului în care a copilărit. 

Pentru exploatarea pietrei a fost înființată o societate comercială coordonată de către acest fiu al satului, societate care în anul 2014 a obținut o autorizație de mediu pentru extracția pietrei iar în anul 2018 a obținut un permis de exploatare valabil timp de 1 an (30.05.2018 - 29.05.2019), pe o suprafață de 5,000mp. Societatea a exploatat însa atât în afara perioadei pentru care avea permis de exploatare cât și în afara perimetrului de 5,000mp la care se referea permisul. Astfel, pe parcursul mai multor ani societatea și-a extins exploatarea pe o suprafață de cca 40.000mp, fără autorizații de mediu, fără permis de exploatare,  în mod absolut abuziv și ilegal. Și acestea nu sunt singurele încălcări ale legii din partea SC MARMURA APUSENI SRL, în zonă fiind constatate multiple încălcări ale legislației privind autorizarea lucrărilor de construcții, ale legislației în materie de gospodărire a apelor etc. 

În urma sesizărilor făcute către instituțiile statului cu atribuții în domeniu precum Agenția de Protecție a Mediului, Agenția Națională de Resurse Minerale, Apele Române, Consiliul Județean Alba, în legătură cu dezastrul ecologic din Valea Verde, recent societatea SC MARMURA  APUSENI SRL  a încercat obținerea avizelor de mediu pe care legal trebuia să le obțină înainte de începerea extinderii exploatării de piatră.

În acest demers al societății, Agenția de Protecție a Mediului Alba a emis două Decizii ale etapei de încadrare greșite care facilitau obținerea avizelor de mediu de către SC MARMURA APUSENI SRL. Asociația Apuseni Spirit a făcut două Plângeri prealabile la Deciziile APM Alba forțând în cele din urmă instituția să aplice legea care INTERZICE în mod expres emiterea deciziei etapei de încadrare/acordului de mediu, respectiv a aprobării de dezvoltare pentru lucrări de investiții INIȚIATE sau REALIZATE.  

Decizia de respingere a emiterii acordului de mediu pentru extinderea exploatării de piatră deja inițiată/realizată de către SC MARMURA APUSENI SRL a fost publicată pe site-ul instituției la data de 12.09.2022 (foto 1). Deși în această decizie de respingere a acordului de mediu, APM Alba menționează cu subiect și predicat faptul că “verificările efectuate confirmă cele sesizate de către Asociația Apuseni Spirit” (asociația noastră sesizând de altfel faptul că există deja exploatarea a cărei avizare se cere tardiv, constând în decopertări și derocări pe o suprafață de cca 40.000mp față de cei 5000mp cât fusesera avizați la un moment dat pentru exploatare) ceea ce însă rămâne sfidător este modalitatea în care APM Alba a înțeles să redea în decizia de respingere a acordului de mediu, constatările de la fața locului. 

Astfel APM Alba a menționat: “În extinderea de perimetru s-a constatat deschiderea unei căi de acces pentru utilaje” ( n.r. lăsând să se înțeleagă faptul că extinderea de perimetru constă într-un fapt minor și anume în “deschiderea unei căi de acces pentru utilaje”). Doar adiacent, printre rânduri, APM a menționat că totuși acolo s-a exploatat, zicând că: “Calea de acces a fost realizată cu material rezultat din perimetrul de extindere” (n.r. practic decopertarea și derocarea, care de altfel sunt principalele abateri, au fost menționate cu subînțeles, fără a se pronunța aceste cuvine: “decopertare/derocare”, locul lor fiind luat de “ material rezultat din perimetrul de extindere”, nu s-a menționat în concret nici suprafața perimetrului de extindere și care nu este deloc una neglijabilă. În logica textului aparținând APM Alba, materialul rezultat este doar un mic detaliu în contextul deschiderii căii de acces pentru utilaje ca principală abatere).

Mesajul este clar: STOP dezastrelor ecologice din Munții Apuseni făcute cu sau de către  persoane fizice, societăți, instituții.

Documente:
bottom of page